Kuta beach

Landsbyen ligger ved nordenden av en av verdens lekreste surfestrender, den nesten milelange Kuta Beach, der bølgene slår inn fra Madagaskar, et eldorado for surfere, strandelskere - og gode svømmere. Det tar høyst fem minutter å rusle ned fra huset til denne gedigne stranden. Og bølgebruset derfra hører vi akkurat passe godt.

På vei ned til stranden ser man både kyr som beiter, bøndene på sine rismarker, landsbyfolk i prosesjon minst en gang i uken, hunder og småbarn. Nordover langs stranden finner man totalt jomfruelige fiskerlandsbyer - og fiskere med stang, nett eller i småbåter - og grønnere og mer terasserte rismarker enn "våre" før man har gått i ti minutter.

Femten minutters sørover på Kuta mister bølgene mesteparten av den kraften som skremmer noen, men begeistrer de fleste - "oppe" hos oss i Batubelig. La oss også tilføye at det bare tar ti-femten minutter med bil til de milde og barnevennlige strendene på Sanur mot øst, der korallrev og småøyer beskytter svømmere av alle slag.

Vi synes derfor ikke man kan bo mer ideelt enn vi gjør. For mens "vår" del av Kuta er helt ugenert av masseturisme, finner man stadig flere mennesker lenger sør på stranden. Kuta "sentrum" er vel kanskje Hard Rock Cafe, som man i hvert fall har nådd etter halvannen times slentrende gange. Balis beste restauranter ligger ikke langt unna. Ikke barene, butikkene og diskotekene heller. Vi merker bare ikke noe til alt dette - med mindre vi er i form til det!

Sykler står for øvrig til disposisjon for alle. Og på sykkel når man både nære småbutikker og maleriske landsbyer. Men staben løper - eller ringer etter en drosje også. Til de lekre restaurantene litt sør for oss koster det ca 15 tusen rupiah, = 15 norske kroner. Ned til Kuta sentrum betaler man det dobbelte. Vi har dessuten sjåfør-tilbud, som vi forklarer mer om nedenfor.